• Tone Dalhaug

Vi kommer ikke hjem til jul!

Litt sliten, og lett henslengt i en oransje sofa, fanges blikket mitt av det blinkende plastjuletreet. Klokken er halv ett om natten. Trafikken ute har roet seg, og den intense varmen har sluppet taket for noen timer.

De trøtte øynene mine griper tak i julestjerna i toppen av treet. Jeg snur meg mot mannen min og sier: Det er jo snart jul. Vi kommer ikke hjem til jul! Skuffelsen ligger tydelig innbakt i ordene jeg sier, og i ett nu får jeg en hel preken i fanget mitt. 

Vi er i Chile og henter lillesøster. Ei skjønn jente på 8 år. Det er desember 2008. Vi har vært her i seks uker allerede, med fire barn. Vi har vært igjennom rettsprosesser, ventet, flyttet ut og inn av leiligheter og hotell, vært syke, strevet oss frem på spansk, fått nye venner, reist Chile på kryss og tvers og erfart fem jordskjelv i svaiende bygninger. Vi er kjempeslitne. Våre nye amerikanske venner som ga oss rom to netter i Santiago, da det ikke var rom i herberget, er akkurat reist hjem på juleferie til USA, og vi kjenner oss utrolig ensomme og forlatte akkurat da.

Midt i millionbyen Santiago sitter en familie som nettopp er blitt seks og venter på ubestemt tid. Vi trodde alle at vi skulle komme hjem til jul. Til snøen, duftene, familien og den lille hunden vår. Ja, alt vi var så glad i. Barna kjenner skuffelsen, og vi kjenner oss slitne. Eksotisk og spennende har det vært, men plutselig er det nok. Vi vil hjem.

Jeg sitter og ser på julestjerna og berøres plutselig sterkt av noe Guddommelig. Jeg får tanker som setter det hele i et nytt perspektiv. Lydene utenfor vinduet forsvinner, heten merkes ikke. Det er bare meg og julestjerna. For 2.000 år siden forlot Jesus, Guds sønn, sin himmelske herlighet for å bli født i en liten stall. Han forlot det kjente og kjære, det trygge og vakre, for å leve et kort liv på jorden. Han forlot det for å bli spottet og hånet, for å dø en pinefull død. For å overvinne Ondskapen selv og oppstå igjen. Det gjorde han frivillig for deg og meg. Han ofret noe for at vi skulle få en framtid, hver den som tror. I det øyeblikket ser jeg noe stort, at vårt offer er så lite. Vi som familie kan lett ofre en jul i Norge for at jenta vår skal få en framtid, det hun ønsker seg aller mest, en familie. Det ble så klart for meg at jul også handler om å ofre noe, forsake noe, ikke bare få. Budskapet berørte oss alle, og vi kommer vel aldri til å glemme den julen noen av oss.

Det er mange som ikke kommer hjem til jul, og det er mange som ikke får det de ønsker seg aller mest denne julen, som så mange andre juler. Fred, kjærlighet, et hjem, å bli elsket, trygghet, en familie. Det er både godt og utfordrende å vite at vi med små offer kan gi noen det de ønsker seg aller mest. Et besøk, en klem, et vennskap, et rom, en invitasjon, et vennlig ord. Tross alt, den største gleda du kan ha, det er å gjøre andre glad:-)

God jul til deg og dine. 

Hilsen Tone

#hjem #jul #Santiago

3 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle