• Tone Dalhaug

Hvilke briller ser du med?

Oppdatert: 18. april 2020

Jeg har alltid synest de som har briller har vært litt heldige, av den ene grunn at de ofte ser litt smarte ut, eller bærer brillene sine som et smykke som matcher garderoben deres.


Ingen fordel.

Mannen min har påpekt flere ganger at det ikke er noen fordel med briller, tvert i mot. Briller er noe som er i veien, noe som dugger i fuktig vær, noe som ikke er enkelt å arbeide med og som er vanskelig å trene med. Først da jeg fikk briller selv forstod jeg hva han mente. Briller kan gjøre noe godt, men også begrense. Vanlige briller gjør at noe blir bedre å se og andre ting vanskeligere å se. Solbriller beskytter mot solen, men gjør alt mørkere. Sykkelbrillene mine hindrer insekter å fly inn i øyet, men gjør alt jeg ser kaldere. Hadde det ikke vært for at jeg visste at jeg hadde briller på så ville jeg kanskje trodd at verden var slik.


Vi ser med filter.

I masteroppgaven min skrev jeg om hvilke “Worldviews” som finnes blant norske journalister i “mainstream media”. Hvilke tros, eller livssyn har norske journalister. Hvilke verdier har de og tror de at dette påvirker deres arbeid på noen måte, og eventuelt hvordan? Dette temaet finner jeg svært interessant og jeg må vel bare innse at vi alle ser med briller på. Vår oppvekst, vår bakgrunn, vår kultur, våre erfaringer, alt preger oss og gir oss noen briller som vi ser verden med. Det interessante er at en del av forskningen sier at vi også leter, eller ser etter det vi allerede tror. Slik vil vi gjerne få bekreftet det vi allerede mente og trodde. Vi er ikke gode på å møte verden med et åpent blikk, vi er faktisk ganske forutinntatte. I følge Walter Lippmann, som var en amerikansk forfatter, journalist og politisk kommentator, definerer, eller bestemmer vi oss ofte før vi ser den andre, ikke motsatt.


Skal vi våge?

Hvordan kan dette anvendes i det å følge drømmer og kall, i det å våge og gripe livet og leve vår hensikt? Jeg har møtt mennesker som bare ser muligheter og andre som bare ser begrensninger. En tror noe er umulig, en annen tror akkurat det samme er mulig. Bagasjen vi har med oss kan kanskje ses på som et sett briller. Tenk om du og jeg kunne byttet briller for en stund, hvordan ville våre verdener se ut da? Jeg vil utfordre meg selv og deg på å ta av våre forutinntatte briller og prøve å se noe nytt. Prøv det særlig på områder der du ser begrensninger og umuligheter? Lytt til andres historier, som kan inspirere deg til å komme videre der du står fast. Hva vi velger å lytte til, kan vi velge selv. Hvilke historier og «sannheter » vil du la prege deg? Dersom noen kler av oss brillene våre kan det føles ubehagelig. Vi ser ikke slik vi så, alt virker lysere, eller mørkere, det kan skifte farge og det kan jammen også virke uklart, alt ettersom hva slags briller vi var vant med. Kanskje vil du gjøre litt opprør, nekte for at det du ser er sant, men litt etter litt ser vi at det er så mange måter å se på, og alt handler om hvem vi er, hva vi har lært, hva vi tror på. Betyr det at der ikke er noe som er sant? Som kristen mener jeg at det er noe som er sant, noe som står fast og er absolutt, men det relativistiske ståstedet skaper nysgjerrighet, slik sett har det en funksjon.


Test andre sine briller.

Er du klar for å utfordre ditt eget perspektiv? Hva er poenget, tenker du?  Vel, i denne sammenhengen tenker jeg poenget er å bli fri fra innbilte “sannheter” ( sannhet i den forstand at vi tror på de), som ikke bringer oss inn i, eller videre i den plan og hensikt Gud har for oss. For så lenge vi ikke er der, lever vi begrensede og ufrie liv. Det mener jeg er en sannhet;-)

Coaching kan være et godt verktøy til å se ting på nye måter. Står du fast, er i veikryss og ønsker å komme videre, ta kontakt så forteller jeg deg litt om hva coaching kan gjøre, gratis og uforpliktende med en halvtimes prat på telefon. Bare send en epost fra kontaktsiden, eller sms på 92 85 34 03 så finner jeg en ledig, gratis halvtime for deg.

#briller #muligheter #perspektiv

33 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle